top of page

Kan ett par ägg i veckan minska vår risk för Alzheimers och demens?

Uppdaterat: 4 mars

Även om genetik och ålder är riskfaktorer för att utveckla Alzheimers så visar forskning på att vår kost och vår livsstil spelar en avgörande roll för att antingen förvärra eller minska vår risk att utveckla Alzheimers.

Här är ett par studier studier som tittar på Kolin (finns speciellt i äggulan) och Alzheimers sjukdom. Det visar ännu en gång vikten av bra kostvanor för att förebygga vår risk att utveckla sjukdom.


ree


En studie som inkluderade 1024 äldre vuxna såg man att de som åt ägg varje vecka minskade sin risk att utveckla Alzheimers sjukdom och demens.(1)


Enligt en annan stor studie där man följde 125 000 personer från den brittiska biobanken under 12 års tid, såg man att ett högre kolinintag minskar risken att utveckla demens, Alzheimers och kognitiv nedsättning. (2)


En finsk studie tittade på sambanden mellan kolinintag i kosten och risken för incident demens och med kognitiv prestation hos medelålders och äldre män. Forskarna drog slutsatsen att ett högre intag av fosfatidylkolin var associerat med lägre risk för incident demens och bättre kognitiv prestation. (3)




Hur kan ägg förebygga Alzheimers sjukdom?


Enkelt förklarat:

Kolin som finns i ägg är viktigt för våra cellmembran, cirkulation och det centrala nervsystemet. Kroppen kan själv bilda små mängder Kolin i levern men det är inte tillräckligt utan vi måste få i oss det  via kosten.


Hjärnceller är uppbyggda av ett membran som innehåller fosfolipider, bl.a Kolin som binder till omega-3- DHA (en viktig omega-3-fettsyra). Utan kolin fungerar inte omega-3.

Bindningen av Kolin och Omega-3 beror på vår metylering, en process som är beroende av B-vitaminer, särskilt Folat, B12 och B6. Kolin behövs i metyleringsprocessen och om den processen fungerar optimalt kan vi till viss del se i homocystein.


Ett ägg ger cirka 120 mg Kolin i en form som heter fosfatidylkolin och som lättare tas upp av våra kroppar.


Vi hittar även Kolin i andra källor som:


  • Nötkött

  • Lax

  • Nötlever

  • Soja

  • Quinoa

  • Nötter och Frön

  • Bönor

  • Broccoli



Referenser:




Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Det här ersätter inte läkarvård, utan är bara min egen tanke kring det här med hälsa och vårt mående. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.


Comments


HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page