top of page
Kvinna som köper grönkål

Avgiftning: En viktig process för att eliminera skadliga ämnen och gifter

Uppdaterad 2024-11-24

Avgiftning är avgörande för att vi ska ha optimal hälsa. Det pratas mycket om detox och många tänker nog på detoxdrinkar som ska rena osv. Men detta är mer än bara så och vad händer om vi inte har bra flöde i vårt egna inbyggda detoxsystem eller till och med har stopp? Man måste alltid börja i rätt ände. Man kan se detta system som en lång bilkö där bilen längst fram måste åka först innan alla bakomvarande bilar kan börja rulla. Precis så är det med vårt egna inbyggda detoxsystem. Våra kroppar har finurliga system som är utformade för att avgifta. Dessa måste vi vårda och underhålla. Genom att göra det stärker vi kroppens medfödda avgiftningsförmåga. 


Avgiftning är en process kroppen har för att neutralisera och eliminera skadliga ämnen och gifter. Det innebär att levern, njurarna, mag-tarmkanalen, huden, lungorna och lymfsystemet tillsammans arbetar för att avlägsna slaggprodukter, miljögifter, metabola biprodukter, läkemedel, toxiner osv som kommer in genom vår hud, inandning och från det vi får i oss genom kosten. 

Varför är avgiftning viktigt?

Varför det är så viktigt med avgiftning är för att vi vill skydda våra celler och organ från skador som giftiga ämnen orsakar och för att kroppen ska få en bra balans och optimera sin förmåga att fungera korrekt. Vår avgiftningsprocess, särskilt leverfunktionen, är avgörande för vår hälsa, då den ansvarar för att filtrera bort gifter och skadliga ämnen från blodet.

Så fungerar avgiftning i levern

Levern är ansvarig för över 500 väsentliga kroppsfunktioner och den viktigaste rollen är avgiftning. Till levern kommer giftiga ämnen och de tas upp av leverns celler och då sätter enzymer igång och börjar jobba. De omvandlar fettlösliga toxiner till vattenlösliga avfallsprodukter som elimineras från kroppen via avföring, urin, svett och andning. Det är mycket som påverkar vår lever och dess förmåga att ta hand gifter, så hur effektivt vår lever avgiftar är avgörande för att upprätthålla en optimal hälsa. Samlar vi på oss för mycket toxiner i våra kroppar kan det leda till olika hälsoproblem som oxidativ stress, skadat DNA och cellmembran, hormonella obalanser, och nedsatt immunförsvar.

Leverns avgiftning involverar två faser, men vi har även en till: Fas 3.

Fas 1: Fas 1 drivs av cytokrom P450-enzymer som aktiverar toxiner och omvandlar dem från fettlösliga till vattenlösliga metaboliter för att kunna rensas ut ur kroppen. Det här skapar fria radikaler som kan vara mycket giftigare än innan. Här är det viktigt med antioxidanter och att fas 2 fungerar och tar vid snabbt. Om fas 1 är aktivt och fas 2 är trögt så kommer inte toxiner vidare från fas 1 till  2, utan det byggs upp och blir mer farliga och åker  tillbaka till vårt system som ännu mer toxiska än innan, eftersom de låg inbäddade i vår fettväv. Balansen mellan fas 1 och fas 2 är jätteviktig.

 

Fas 2: Fas 2 tar emot och neutraliserar de aktiverade toxinerna från mellanfasen och gör dem mindre skadliga.

 

Fas 3: Vi vill inte vara förstoppade. Detta måste fungera

När levern inte kan filtrera gifter och metaboliska biprodukter på ett bra sätt kan dessa ämnen ackumuleras i blodomloppet och påverka oss negativt. Ammoniak, en biprodukt av proteinmetabolism som normalt ska avgiftas av levern, är ett sådant toxin.

 

En detoxvänlig livsstil inkluderar ren mat och näringsämnen som stödjer kroppens naturliga avgiftningsvägar. Här kommer några exempel:

  • Ät mer av de livsmedel som stödjer vägar i levern för hälsosam eliminering.

  • Minska ytterligare exponeringar för giftiga föreningar.

  • Regelbunden fysisk aktivitet.

  • En bra sömn.

  • Gå på toaletten varje dag

  • Andning

  • I den mån det går: att inte utsätta sig för mycket för toxiner.

Hur ska man tänka kring avgiftning och kost?

Tarmhälsa är avgörande för avgiftning och en kost rik på fibrer, bär, grönsaker och probiotiska livsmedel hjälper till att upprätthålla ett frisk tarm-mikrobiom som i sin tur stöder en optimal avgiftning. En av många funktioner som vår mage & tarm har är att supporta kroppens avgiftning samt att se till att toxiner kommer vidare ut. Detta sker genom våra tarmrörelser. För att detta ska fungera måste vi ha en bra tarmhälsa genom att äta bra fibrer och ge näring till alla våra bra bakterier i tarmen. När vi äter fibrer från ren mat hjälper dessa till att ta med sig toxiner ut ur kroppen.

Att få i sig bra med vatten och att äta en balanserad kost är också viktigt för att stödja njurfunktionen, som också spelar en roll vid avgiftning då ämnen ska föras över till urinen.

Att inkludera svavelrika livsmedel i sin kost som tex broccoli, grönkål, blomkål och all sorters lök kan också stödja leveravgiftning. Dessa livsmedel underlättar leverenzymfunktionen och avgiftningsprocesser. Fytonäringsämnen som sulforafan, curcumin, quercetin och resveratrol finns det många bra studier om. Det är även positivt att äta bär, frukt, soja, kryddor och grönt te.

Men hur ska vi tänka för att minimera risken att få i oss för mycket toxiner?

Vi vet att exponeringar av giftämnen bidrar till dålig hälsa, så att vi i den mån vi kan försöka minska exponeringen av dessa.  Det går inte att undvika helt, men det ger en bättre förutsättning att få en robust kropp som kan stå emot och bearbeta det som vi inte själva kan styra över.

Det här är bara några exempel på gifter och var du kan komma i kontakt med dem dagligen inkluderar:

Uteluft – Miljögifter, Bensinångor från när vi tankar våra bilar. Föroreningar i luften inklusive avgaser, tobaksrök, partiklar från industriella utsläpp etc.

Inomhusluft – föroreningar som fångas i luften inklusive mögel, tobaksrök, kemikalier som frigörs från matlagning, möbler, mattor, byggmaterial, etc.

Dricksvatten – kranvatten förorenat med bekämpningsmedel, herbicider (ogräsmedel), tungmetaller (bly, kvicksilver, arsenik) och kemikalier från avrinning från jordbruket.

Mat och dryck –  Mjuka plaster innehåller BPA, något att tänka på när man köper vatten i plastflaskor. Ha koll på varifrån fisken vi äter kommer ifrån, samt vissa friterade och hårt grillade och stekta livsmedel. Kemikalier som bekämpningsmedel och tungmetaller som  vi kan få i oss genom livsmedel på grund av besprutning och miljöföroreningar.Rester av bekämpningsmedel i frukt och grönsaker, färgämnen,  konserveringsmedel, rökning och alkohol. 

Hushållsprodukter – Ftalater är ämnen som används som mjukgörare i plast. I huvudsak PVC-plast, ex sköljmedel med doft, handlotion och diskmedel. Detta påverkar våra hormoner negativt. Allt detta som sedan dessutom har doft tillsatt som vi andas in. Rengöringsprodukter, gödningsmedel, insektspray, etc.

Skönhetsprodukter – hudvårdsprodukter, smink, deodoranter, hårprodukter etc. Allt vi smörjer på vår hud absorberas och det påverkar vår avgiftning.

 

Som du kan se så utsätts vi för många gifter.  Dessa toxiner är främmande för våra kroppar och kan negativt påverka olika aspekter av hälsan. Forskning visar på ett samband mellan vissa toxiner och kroniska inflammationer och autoimmuna sjukdomar.

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page