Kan vi förebygga vår risk att få Alzheimers och demenssjukdomar?
- Ulrika H. Andersson
- 19 nov. 2024
- 3 min läsning
Uppdaterat: 21 nov. 2024
Kroppen och vår hjärna är fantastisk på att reparera sig själv, bara vi ger den rätt förutsättningar.

Det finns många studier som visar att vi genom kost och livsstil kan påverka kroppens förmåga att motverka en mängd sjukdomar, och forskning visar att vad som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. (1)
Samma riskfaktorer som leder till hjärtsjukdomar bidrar till Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.(2).
Att sömn, fysisk aktivitet, minimera stress är bra vet de flesta, men man har sett att en kost rik på sockerarter och ultraprocessad mat kan försvaga hjärnans funktion och ge en negativt påverkan på vår mentala hälsa.(2)
När det gäller kosten så behöver vår hjärna hälsosam mat, som frukt, grönsaker, bra fetter, kött och fet fisk för att den ska fungera smidigt. Omega-3 är viktigt för vår hjärna och för vår kognitiva funktion.(3)
Det finns tre viktiga faktorer för att bygga hjärnceller (neuroner) – omega-3, B-vitaminer och fosfolipider. Omega-3 binds till fosfolipider genom något som kallas för metylering. Enkelt förklarat är metylering det som uppstår när kroppen tar ett ämne och omvandlar det till ett annat så att det kan avgiftas. Den processen är beroende av B-vitaminer, speciellt B6, B12 och Folat.
En ny studie visade att de med låga nivåer av Omega-3 och vitamin-D tillsammans med ett högt Homocystein har 4,6 gånger mer risk att få demens. (4) Att få ner Homosysteinet med hjälp av B-vitaminer(5) och ett intag av Omega-3,(6) är en viktig pusselbit
Har du hört talas om Hjärn-/tarmaxeln?
Uttrycket "fjärilar i magen" känner de flesta igen, och det speglar hur en reflektion i hjärnan kan påverka vår tarm. Hjärnan och tarmen delar betydande kopplingar genom en väg som kallas tarm-hjärnaxeln. Den kommunicerar bl.a via Vagusnerven, som är en förbindelse mellan vår hjärna och mage. Vår mag-tarmkanal kallas ibland "andra hjärnan" på grund av detta samband.
Vår tarmflora är viktig för oss. Alla de mikroorganismer som lever i vår tarm och är viktiga för oss påverkar även vårt humör och vår mentala hälsa. Dessa organismer trivs när vi äter en ren kost som är rik på fiber från hela livsmedel.(7)
Det pratas mycket om ultraprocessad mat, men varför är ultraprocessad mat så ohälsosamt?(8)
Jo för att det göder inflammation inte bara i våra kroppar utan även i vår hjärna.(9)
Innehåller oftast mycket socker
Lågt fiberinnehåll
Innehåller inga antioxidanter som ex polyfenoler som hjälper till att skydda vår hjärna
Saknar bra fetter, vitaminer och mineraler
Högt innehåll av raffinerade kolhydrater
Vilken kost kan hjälpa till att stödja en bra hjärnhälsa?
Studier visar att genom att äta en kost med hälsosamma fetter och ett minskat intag av snabba kolhydrater är det som ger den bästa energikällan för våra hjärnor. Men det handlar om en kombination av bra livsmedel och antioxidanter som alla jobbar tillsammans.(10)
Här kommer några exempel:
Avokado är en bra källa till hälsosamma fetter. Innehåller även vitamin K och Folat
Ägg
Kål
Spenat
Broccoli
Nötter (11) Bra fetter och reducerar inflammation
Oliver innehåller hälsosamma fetter
Feta fiskar som ex lax och makrill (12)
Finns det några markörer som man själv kan ha koll på?
Jag skulle säga ja. Då man sett hur viktigt detta är, så vill jag i vilket fall ha optimala nivåer på dessa:
HbA1C -långtidsblodsocker
Crp -inflammation
Referenser:
Den här ersätter inte läkarvård, utan är bara min egen tanke kring det här med hälsa och hur viktig vår kost är för vårt mående.
Comentarios