
Magsyra: Allt du behöver veta om magsyran i magen
Uppdaterad 2025-06-09
Tillräckligt med magsyra (saltsyra, HCI) är avgörande för att vår matsmältning ska fungera optimalt. Magsyran behövs för att aktivera matsmältningsenzymer och kunna bryta ned maten vi äter, framför allt protein genom att aktivera enzymet Pepsin. När en del av den sura magsyran följer med ner till den övre delen av tunntarmen, stimulerar detta utsöndringen av galla som hjälper till att bryta ner fett och att ta upp fettlösliga näringsämnen. Magsyran fungerar även som ett försvar för att döda bakterier och parasiter som kan följa med maten vi äter.
När man pratar om magsyra så tror många att för mycket magsyra kan orsaka halsbränna och sura uppstötningar. Men att ha för mycket magsyra är ganska ovanligt. Ofta är det tvärtom, brist på magsyra, som ger problem. Stress, ökad ålder och näringsbrister kan leda till att vi tillverkar mindre syra i magsäcken.
Mindre syra leder till minskad nedbrytning av protein från kosten vilket kommer påverka hur aminosyror bryts ner och tas upp. (Aminosyror tas upp ur tarmen och går sedan ut i blodet för att användas som byggstenar till det mesta i våra kroppar).
Många som lider av besvär som sura uppstötningar, uppblåsthet eller illamående tolkar ofta det som om de har för mycket magsyra, när det i själva verket kan handla om för lite.
Vad händer om vi har för låg saltsyra?
Är magsäcken inte tillräckligt sur, så kan maten vi äter inte brytas ner ordentligt och då skickar kroppen ibland upp den igen.
Brist kan därför även leda till försämrat upptag av fett- och fettlösliga vitaminer. Vi kan bl.a. få brist på energi, omega-3 och vitamin
Magsyra har ett lågt pH-värde, det är alltså surt och utsöndras från slemhinnan i din mage innan och medan du äter. Högst upp i magsäcken mot matstrupen finns en sfinkter som kallas magmun som triggas att stängas när pH-värdet i magen sjunker. Den har som funktion att hindra magsyra och mat från att färdas tillbaka upp i matstrupen (det som orsakar halsbränna och sura uppstötningar) när magsäcken arbetar med att bryta ner maten. Om du har för lite magsyra kommer inte sfinktern stängas ordentligt pga att ditt pH-värde inte är tillräckligt lågt.
Magsyran ska hjälpa till att bryta ner maten i magen så att näringsämnen kan tas upp via tarmen. Har man för lite magsyra kommer maten transporteras genom tarmarna mer eller mindre osmält. Det kan skapa uppblåsthet efter att man har ätit.
Låg magsyreproduktion kan i längden orsaka näringsbrister som B12-brist och mineralbrist eftersom att tarmslemhinnan inte kan absorbera näringsämnen från mat som inte är tillräckligt smält. Tarmfloran kan också påverkas negativt när osmält mat når ner till tarmbakterierna som kan leda till överväxt av fel sorts bakterier. Man blir mer mottaglig för bakterie- och parasitinfektioner eftersom det låga pH-värdet i magsäcken fungerar som ett skydd mot dessa som vi kan få i oss via maten.
Vad innebär för lite magsyra?
När kroppen producerar för lite magsyra kallas det hypoklorhydri. I vissa fall kan produktionen vara helt frånvarande – ett tillstånd som kallas aklorhydri. Hypoklorhydri är vanligt, men ofta missförstått och feldiagnostiserat, eftersom symtomen kan likna dem vid för mycket magsyra.
Vanliga symtom på för lite magsyra:
-
Uppblåsthet och gaser, särskilt efter måltid
-
Sura uppstötningar eller halsbränna
-
Känsla av att maten "ligger kvar" länge i magen
-
Dålig andedräkt
-
Näringsbrister (t.ex. B12, järn, zink, magnesium)
-
Trötthet och svaghet
-
Diarré eller förstoppning
-
Illamående
-
Känslighet mot proteinrik mat
Stress ofta en utlösande faktor. När man är stressad prioriterar kroppen det före matsmältning vilket leder till att produktion av magsyra och matsmältningsenzymer sjunker.
Sömnbrist
Hög produktion av magsyra
Bakterieinfektionen heliocobacter pylori
Magmunnen har ett bråck och inte kan stängas helt
Vad kan man göra för att
-
Stresshantering
-
Skapa lugn och ro kring måltider
-
Tugga maten ordentligt
-
Undvik mat som triggar din halsbränna under en period och återintroducera den igen när besvären har lagt sig
-
Se till att optimera dina sömnvanor
-
Tillskott med A, D, E och K.
Några hälsoproblem relaterade till för lite magsyra är bl.a:
För lite magsyra i magsäcken är en ganska vanlig orsak till magbesvär och har associerats med symtom som ex:
-
Infektioner av skadliga parasiter, bakterier, jästsvamp (ex.Candida)
-
SIBO (Överväxt av bakterier)
-
Svullen mage
-
Gasig mage
-
Rapar
-
Halsbränna, sura uppstötningar
-
Svårt att smälta, eller inte tycker om, proteinrik mat, som tex kött
-
Vitaminbrist ex B12
-
Mineralbrist
Referenser: