
Medelhavskost
Uppdaterad 2025-04-07
Medelhavskost är en kosthållnig baserat på det traditionella köket i länder som gränsar till Medelhavet. Fisk är en viktig del av medelhavskosten. Olivolja och nötter är de viktigaste fettkällorna. Många studier visar att en medelhavsdiet har många hälsofördelar. Denna kosthållning som innehåller måttliga mängder vin och kött men stora mängder fisk, olivolja, nötter, baljväxter, fullkorn, grönsaker och frukter, är känd för att stödja vår hälsa och ge oss viktiga näringsämnen. En blandning av kostfiber, polyfenoler, Omega-3-fettsyror och antioxidanter är det som gör denna kosthållning så nyttig.
Vad är Medelhavskost?
Eftersom många länder angränsar till medelhavet så är det en variation i kosten mellan dessa länder, men också mellan regioner inom varje land. De gemensamma faktorerna är att det är en balanserad och inte så strikt kosthållning där ingredienserna kommer från rena livsmedel. Den är i huvudsak växtbaserad och animalierna kommer från fisk eller fågel och man äter kött lite mer sällan.
Man använder olivolja som ett hälsosammare alternativ till smör, en variation av örter och kryddor, fullkorn , nötter samt säsongerns frukt och grönsaker.
Och i denna diet är hur du äter lika viktigt som vad du äter. Måltiderna äts ofta med familj och vänner.
Det finns många studier som visar att medelhavskosten är bra för hjärta och kärl(1) och att medelhavsdieten kan sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar med 25 procent(2) Att den kan motverka diabetes-typ2 (3) en minskad risk för Alzheimers sjukdom och demens (4)samt att människor lever längre.
Medelhavsdieten innehåller ofta mycket av:
-
Grönsaker
-
Frukt
-
Fullkorn
-
Bönor
-
Oliver
-
Nötter och frön
-
Olivolja
-
Örter och kryddor
-
Grekisk yoghurt
-
Ägg
-
Lokala ostar
Känner du att medelhavskosten kan vara något för dig så kan du hålla dig till dessa riktlinjer:
-
Ät grönsaker, frukt och olivolja varje dag
-
Att ersätta mättade fetter med omättade fetter, till exempel byta ut smör mot olivolja
-
Varje vecka, ha fisk, fågel, bönor, baljväxter och ägg.
-
Måttliga portioner mejeriprodukter
-
Begränsa hur mycket rött kött du äter
-
Begränsa livsmedel med tillsatt socker du äter
-
Uteslut processade livsmedel
Referenser:
1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38007352/
2) https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2717565
3) https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-024-01036-x
4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38709531/