Har ni tänkt på vilka bra egenskaper alla goda julkryddor som vi använder faktiskt har?
- Ulrika H. Andersson
- 28 dec. 2023
- 2 min läsning
Uppdaterat: 10 dec. 2024
Många av dessa har antiinflammatoriska egenskaper och massa andra hälsosamma effekter på vår hälsa. Så fram för mer av dessa i vår kost, hela året runt, i både matlagning och dryck. Såklart alltid ekologiska!

Jag har listat lite av kryddornas fantastiska egenskaper nedan.
Kryddnejlika
Kryddnejlikan är en av de mest antioxidantrika kryddorna. Den innehåller Eugenol som minskar inflammationer och som skyddar cellerna från skador från fria radikaler. Den har antiinflammatoriska, antiseptiska och bedövande egenskaper. Kryddnejlika är slemlösande och används ofta vid infektioner i luftvägarna. Kryddnejlikan innehåller rikligt med mineraler som ex mangan, järn, magnesium och kalcium. Riboflavin och vitaminerna A, K, C och B6.
Kryddnejlika är också effektiv mot gasbildning i magen.
Recept på Indisk linsgryta här
Kanel
Kanel är en av de äldsta kända kryddorna. Kanel är antiinflammatorisk, fullproppad med antioxidanter och bakterie- och svampdödande. Kryddan är bra för vår tarmhälsa och vår matsmältning samt även för blodsocker och blodtryck.
Det är viktigt att man väljer ceylonkanel som även kallas för äkta kanel. Den man oftast hittar i butik är Kassiakanel, men den innehåller höga halter av ett gift som heter Kumarin som kan vara påfrestande för vår lever. Viktigt att tänka på om man använder kanel ofta i bak eller matlagning.
Kardemumma
Kardemumma är antibakteriell, antiinflammatorisk och är fullproppad med antioxidanter som skyddar våra celler mot skador orsakade av fria radikaler. Sänker blodtrycket och sänker vårt blodsocker. Bra för vår matsmältning och verkar lugnande och kramplösande vid magbesvär.
Recept på chiapudding med kardemumma här
Kummin
Bra om man har ont i magen. Den är kramplösande och gasdrivande i mage och tarm. Innehåller järn och är bra för vår matsmältning.
Recept på syrad vitkål med kummin här
Saffran
Saffran har högt innehåll av antioxidanter och är antiinflammatoriskt. Minskar magbesvär som ex uppblåsthet, förstoppning och kramper. Hjälper till att balansera produktionen av vårt må bra-hormon serotonin och har sedan tusentals år inom traditionell kinesisk medicin använts mot nedstämdhet och depression
Recept på ostkaka med saffran här
Ingefära
Har sedan tusentals år varit känd runt om i världen för sina medicinska egenskaper. Stärker vårt immunförsvar, är antiinflammatorisk, har en lindrande effekt vid illamående, lindrande mot muskel- och ledvärk. Är antibakteriell, bra för vår matsmältning och bra för vårt blodsocker mm.
Recept på Burmesisk sallad här.
Anis
Anis har massor av hälsosamma egenskaper. Innehåller järn och mineraler som mangan, kalcium och magnesium. Den är antiinflammatorisk, kramplösande, humörhöjande och antibakteriell.
Stjärnanis
Stjärnanis har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper och innehåller ämnen som linalool, quercetin, anethole, shikiminsyra, gallussyra och limonen.
Gurkmeja
Men det är väl ingen julkrydda tänker nog de flesta? Kanske inte, men jag tycker att det är en krydda som har så bra egenskaper så att den alltid ska ingå i vår dagliga kost.
Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i gurkmeja heter kurkumin som är en stark antioxidant med kraftfullt antiinflammatoriska effekter. Gurkmeja ska man ta med svartpeppar. Svartpeppar innehåller Piperin som förbättrar upptaget av kurkumin med 2 000% !
Kurkumin är också ett fettlösligt ämne, vilket innebär att det löser sig bättre i fett än i vatten, Genom att kombinera Kurkumin med hälsosamma fetter, som olivolja, avokado- eller kokosolja, kan du optimera upptaget.
Det behöver inte vara krångligare än så här.


Guldmjölk. Recept här
Comentários