top of page
Bitar av choklad

Allt du behöver veta om kakao

Senast uppdaterad 2024-11-21

Vad är fördelarna med kakao och mörk choklad?

Mörk choklad med hög kakaohalt har många hälsofördelar och innehåller viktiga näringsämnen och mineraler som t.ex. magnesium, koppar och järn. Mörk choklad är rik på antioxidanter, t.ex. flavonoider och polyfenoler, som spelar en viktig roll i att skydda våra celler mot skador från fria radikaler. Detta kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar. Flavonoiderna i choklad kan ha positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det kan bidra till att sänka blodtrycket, förbättra blodflödet och öka elasticiteten i blodkärlen. Nyligen publicerades en studie i tidskriften Scientific Reports som visar att intag av mörk choklad kan minska risken för högt blodtryck/hypertoni. 

Choklad har även positiva effekter på blodsockerkontrollen genom att förbättra insulinkänsligheten. Choklad innehåller ämnen som kan öka produktionen av serotonin, en signalsubstans i hjärnan som påverkar humöret. Det är därför många upplever en känsla av välbefinnande efter att ha ätit choklad. Men man ska trots allt äta choklad  i rimliga mängder.
För att dra nytta av hälsofördelarna bör du välja mörk choklad med hög kakaohalt (70% eller mer) och undvika sorter med hög sockerhalt och lång ingredienslista.

 

Det finns flera vetenskapliga studier som har tittat på hälsofördelar med mörk choklad och kakao. Här  är några exempel:

  • Flera studier har undersökt effekterna av flavonoider i mörk choklad på blodtryck och blodflöde. En metaanalys publicerad i "Cochrane Database of Systematic Reviews" visade att flavonoiderna i kakaoprodukter kan ha en liten men signifikant effekt på blodtrycket.

  • En studie publicerad i tidskriften "Heart" såg att regelbunden konsumtion av mörk choklad var associerad med en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna såg att personer som åt mörk choklad hade lägre blodtryck och en minskad risk för hjärtinfarkt och stroke

  • En studie publicerad i tidskriften Scientific Reports visar att intag av mörk choklad kan minska risken för högt blodtryck/hypertoni. 

 

  • Här tittade man på Flavan-3-oler, teobromin och effekterna av kakao och choklad på kardiometabola riskfaktorer. 

                           

  • En studie publicerad i "Nutrients" visade att mörk choklad med hög kakaohalt hade högre totala antioxidanteffekter jämfört med choklad med lägre kakaohalt.

  • En studie publicerad i "The American Journal of Clinical Nutrition" visade att mörk choklad förbättrar insulinkänsligheten hos friska vuxna.

 
Vad är viktigt att tänka på när man köper mörk choklad?

Det första du ska tänka på är att ju högre kakaohalten är, desto bättre. Välj alltid mörk choklad med en hög kakaohalt, helst över 70%. Det är kakaon i chokladen som ger dig antioxidanter och andra hälsofördelar.

 

Sedan kan du tänka på att: 

  • Undvika mörk choklad med högt sockerinnehåll. För mycket tillsatt socker kan motverka de potentiella hälsofördelarna. Läs ingredienslistan och välj choklad med lågt sockerinnehåll. 

  • Välj en choklad med få, naturliga ingredienser. Försöka undvika mörk choklad med onödiga tillsatser, konserveringsmedel eller konstgjorda smakämnen.

  • Kontrollera att chokladen inte innehåller transfetter. Transfetter är associerad med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

  • ​Kontrollera chokladens kvalitet. Vissa kvalitetsmärken anger ursprunget för kakaobönorna och deras produktionsmetoder. Choklad som är tillverkad av hållbart odlade kakaobönor kan vara ett bra val. Mörk choklad som är märkt som Fair Trade eller ekologisk visar att produkten är framställd med hänsyn till sociala och miljömässiga aspekter.

 

Fun facts:

Enligt tidigare data från Jordbruksverket och Livsmedelsverket i Sverige visade siffror för några år sedan att genomsnittskonsumtionen av choklad var omkring 7-8 kilogram per person och år. (Detta gällde all sorts choklad.)  År 2021 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 15,7 kg per person, vilket motsvarar en ökning på 61 % sedan 1980.

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page