Burmesisk sallad
- Ulrika H. Andersson

- 13 apr. 2023
- 1 min läsning
Uppdaterat: 17 feb. 2024
Det här är en fantastiskt god sallad som jag har försökt att återskapa. Våra burmesiska vänner som introducerade den för oss berättade att det är en traditionell Burmesisk rätt som man alltid bjuder på när man får besök. I Burma tillreder man salladen på mjölksyrade teblad, Laphet So. Jag gör den på ekologiskt grönt te.
Ingredienser till marinad:
1 tepåse ekologisk grönt te
1 chili delad i två bitar (eller hackad om du föredrar lite hetare)
2 msk hackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
1 pressad lime
1 liter vatten
en nypa salt
Ingredienser till sallad:
300 g fint skuren vitkål
300 g fint skuren rödkål
1 fint skivad rödlök
2 dl hackad grönkål (inget måste)
0,5 dl fint hackad salladslök
2 hackade tomater (inget måste)
0,5-1 dl finhackad färsk koriander (eller fryst)
1 pressad lime
3 msk sesamfrön
0,5 dl MCT-olja alt. kokosolja
4 fint skivade vitlöksklyftor
1 dl rostade sojabönor alt. rostade pumpakärnor
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
Tillagning:
Börja med marinaden:
Koka upp 1 liter te & låt svalna
Tillsätt övriga ingredienser till marinaden
Lägg den hackade vitkålen och den hackade rödkålen i en bunke
Häll över marinaden
Rör ihop och ställ in i kylen i ett par timmar.
Under tiden kan du förbereda resterande ingredienser till salladen som sedan ska blandas ihop med den marinerade kålen.
Ta fram bunken ur kylen och sila av vätskan i ett durkslag
Häll tillbaka i bunken
Blanda ihop med övriga ingredienser och häll över på serveringsfat/-skål
Jättegott som förrätt eller tillsammans med kyckling eller kött







Kommentarer