top of page

Syrad vitkål

Uppdaterat: 4 apr. 2024

Det är enkelt att syra sina egna grönsaker! Det enda man ska tänka på är att ha väl rengjorda glasburkar. Syrade grönsaker är en bra källa för att få i oss probiotika. Probiotika är goda bakterier som i flera studier visat sig ha positiva effekter på tarmfloran och vår maghälsa.




Ingredienser:

1 st vitkålshuvud (hackad)

1 msk jodfritt salt (jag använder Celtic Sea Salt som är naturligt och oraffinerat)

1 msk kummin

lite enbär (valfritt)


Tillagning:

  1. Lägg den hackade vitkålen i en stor bunke

  2. Strö över 1 msk jodfritt salt och blanda

  3. Låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar.

  4. Krama vitkålen så att den börjar vätska sig.

  5. Tillsätt kummin och eventuellt några enbär.

  6. Pressa ner vitkålen i väl rengjorda glasburkar och se till att vätskan täcker. Behöver man fylla på med mer vätska så kan man koka upp 1 msk salt i en liter vatten och hälla över när det svalnat

  7. Skruva på ett lock och ställ på en bricka/fat. Förvara mörkt tex. under en papperspåse. Låt stå i 7-10 dgr i rumstemperatur. Lufta varannan dag. När det slutat bubbla är burkarna redo att förvaras i kylen. Jag brukar låta dom stå i kylskåp i ett par veckor innan jag börjar ta fram dom.








Kommentarer


HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page