Syrad vitkål
- Ulrika H. Andersson

 - 4 mars 2023
 - 1 min läsning
 
Uppdaterat: 4 apr. 2024
Det är enkelt att syra sina egna grönsaker! Det enda man ska tänka på är att ha väl rengjorda glasburkar. Syrade grönsaker är en bra källa för att få i oss probiotika. Probiotika är goda bakterier som i flera studier visat sig ha positiva effekter på tarmfloran och vår maghälsa.
Ingredienser:
1 st vitkålshuvud (hackad)
1 msk jodfritt salt (jag använder Celtic Sea Salt som är naturligt och oraffinerat)
1 msk kummin
lite enbär (valfritt)
Tillagning:
Lägg den hackade vitkålen i en stor bunke
Strö över 1 msk jodfritt salt och blanda
Låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Krama vitkålen så att den börjar vätska sig.
Tillsätt kummin och eventuellt några enbär.
Pressa ner vitkålen i väl rengjorda glasburkar och se till att vätskan täcker. Behöver man fylla på med mer vätska så kan man koka upp 1 msk salt i en liter vatten och hälla över när det svalnat
Skruva på ett lock och ställ på en bricka/fat. Förvara mörkt tex. under en papperspåse. Låt stå i 7-10 dgr i rumstemperatur. Lufta varannan dag. När det slutat bubbla är burkarna redo att förvaras i kylen. Jag brukar låta dom stå i kylskåp i ett par veckor innan jag börjar ta fram dom.







Kommentarer