
Allt du behöver veta om Polyfenoler
Polyfenoler är en antioxidanter som hjälper till att skydda och neutralisera fria radikaler som orsakar skador på våra celler. Fria radikaler är mycket reaktiva syremolekyler som produceras av normala cellprocesser, strålning, luftföroreningar, rökning eller kemisk exponering. Att äta tillräckligt med antioxidanter hjälper till att hålla kroppens celler friska, och minska risken för vissa sjukdomar.
Det finns över 8 000 olika sorters polyfenoler men vi kommer bara att kika närmare på några. Först ut är Flavonoider som utgör över hälften av polyfenolerna och finns i livsmedel som lök, grönkål, persilja, te, rött vin och sojabönor.
De finns 5 olika typer av Flavonoider:
-
Antocyaniner
-
Flavan-3-oler
-
Flavoner
-
Flavanoner
-
Flavonoler
Näst på tur är Fenolsyra som står för cirka 30 % av alla kända polyfenoler och består av hydroxibensoesyra och hydroxikanelsyra. Fenolsyra finns i livsmedel som vindruvor, bär, granatäpplen, valnötter, choklad, kaffe och grönt te.
Sedan har vi Polyfenoliska amider med två undergrupper. En är Capsaicinoider som finns i chilipeppar, vilket gör den het. Den andra är Avenantramider som finns i havre.
Vissa polyfenoler har bara en typ, och de står för en mindre del av föreningarna. Denna grupp inkluderar polyfenoler som:
-
Reservatrol: Druvor och rött vin.
-
Ellaginsyra: Jordgubbar och hallon
-
Curcumin: Gurkmeja (En stark antioxidant som ger gurkmeja dess gula färg.)
-
Lignaner: Linfrö och sesamfrö.
Polyfenoler finns i en mängd olika växtbaserade livsmedel. Vanligtvis har folk hört talas om antioxidanter i populära livsmedel som mörk choklad, te, rött vin, kaffe och bär, men polyfenoler finns även i många andra livsmedel. Här är några exempel på Polyfenolrika livsmedel.
Grönsaker med polyfenoler:
-
Broccoli
-
Morötter
-
Spenat
-
Lök
-
Sparris
-
Kronärtskockor
-
Schalottenlök
-
Vitlök
Frukt och bär med polyfenoler:
-
Blåbär
-
Lingon
-
Nypon
-
Jordgubbar
-
Hallon
-
Björnbär
-
Tranbär
-
Vindruvor
-
Körsbär
-
Citron
-
Grapefrukt
-
Apelsiner
-
Päron
-
Äpplen
-
Persikor
-
Plommon
-
Granatäpple
-
Nektarin
-
Aprikoser
-
Oliver
-
Aroniabär
Spannmål med polyfenoler:
-
Havre
-
råg
-
Vete
Nötter och frön med polyfenoler:
-
Mandel
-
Linfrö
-
Chiafrön
-
Pekannötte
-
Hasselnötter
-
Valnötter
Baljväxter med polyfenoler:
-
Svarta bönor
-
vita bönor
-
Sojabönor
-
Tofu
-
Tempeh (gjord av jästa sojabönor)
Örter och kryddor med polyfenoler:
-
Gurkmeja
-
Kanel
-
Kummin
-
Kryddnejlika
-
Stjärnanis
-
Basilika
-
Ingefära
-
Mejram
-
Persilja
-
Pepparmynta
-
Oregano
-
Rosmarin
-
Salvia
-
Timjan
Andra livsmedel och drycker som innehåller mycket polyfenoler:
-
Grönt te
-
Svart te
-
Rödvin
-
Mörk choklad
-
Kakao pulver
-
Kaffe
-
olivolja
-
Vinäger
-
Soja
Studier för dig som vill läsa mer
Pizzino, Gabriele, Irrera, Natasha, Cucinotta, Mariapaola, Pallio, Giovanni, Mannino, Federica, Arcoraci, Vincenzo, Squadrito, Francesco, Altavilla, Domenica, Bitto, Alessandra, Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 8416763, 13 pages, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/8416763 (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2017/8416763)
Cory Hannah , Passarelli Simone , Szeto John , Tamez Martha , Mattei Josiemer. "The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review", Frontiers in Nutrition, Volume 5 2018, https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2018.00087
Ottaviani, J.I., Britten, A., Lucarelli, D. et al. Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk. Sci Rep 10, 17964 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-74863-7 (https://www.nature.com/articles/s41598-020-74863-7)
Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.