top of page

Krispig "smashed" potatissallad


ree

Ingredienser:

  • 750 g potatis 

  • Salt, peppar och olivolja


Till såsen/dressingen:

  • 4 msk majonnäs. Recept här

  • 4 msk grekisk yoghurt

  • 2 msk tahini (sesampasta). Recept här

  • 2 tsk chiliolja, recept är

  • 1 lime, rivet skal och saft

  • 1 msk sojasås

  • 1 msk risvinsvinäger, går bra med äppelcidervinäger

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 bit färsk ingefära, finhackad

  • 2 msk hackad salladslök alt. purjolök

  • 2 msk färsk koriander, hackad

  • 2 msk sesamfrön, rostade


Tillagning:

  1. Koka potatisen i en kastrull med kallt, saltat vatten tills potatisen är mjuk

  2. Låt dem ånga av helt (de ska vara torra).

  3. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Platta till dem försiktigt med botten av ett glas – utan att de överlappar varandra. Strö över salt och peppar och ringla generöst med olivolja över.

  5. Rosta i ugnen på 180 grader i 30–45 minuter tills potatisarna är riktigt krispiga och gyllene. Tillsätt ev. lite mer olja om det behövs.. Obs! vänd efter halva tiden.

  6. Låt potatisen svalna.



Gör dressingen:

  1. Blanda ihop majonnäs, yoghurt, tahini, chili crisp, ingefära, vitlök, sojasås, risvinsvinäger, rivet limeskal och limesaft i en skål.

  2. Rör om ordentligt. Späd ev. med lite vatten om den är för tjock.

    Ställ in i kylen.


Vid servering:

  1. Blanda salladslök, färsk koriander och sesamfrön i dressingen. Lägg hälften av dressingen i en stor skål, tillsätt potatisen och blanda försiktigt. Tillsätt mer dressing efter smak. Toppa gärna med extra salladslök, sesamfrön och chili crisp. Servera som tillbehör – eller ät bara som det är!



Hälsofördelar:

Potatis – En naturlig källa till resistent stärkelse (speciellt när den är kall. Se här.), som gynnar tarmfloran och ger långvarig mättnad. Innehåller även C-vitamin, kalium och B6.

Tahini (sesampasta) – Rik på nyttiga fetter, magnesium, kalcium och antioxidanter. Bra för hjärta, ben och hormonbalans.

Grekisk yoghurt – Proteinrik och innehåller probiotika som stödjer matsmältningen.

Chili & vitlök – Inflammationsdämpande, cirkulationsfrämjande och med naturligt antibakteriella egenskaper.

Ingefära – Antiinflammatorisk, stödjer matsmältning, immunförsvar och blodsockerbalans.

Färska örter (koriander, salladslök) – Antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Sesamfrön – Innehåller bra fetter, zink, kalcium och E-vitamin – viktigt för hud, hår, ben och hormonhälsa.


Anpassa till din kosthållning:

Keto: Ersätt potatis med: Rostad blomkål, Broccolibuketter, Kålrabbi 

Paleo: Yoghurt byt ut mot kokosyoghurt/kokosgrädde

Sojasås byt ut mot kokosaminos (Finns i hälsokostbutiker & välsorterade matbutiker. Risvinäger byt ut mot äppelcidervinäger

AIP: Byt potatis mot sötpotatis eller rotselleri

Gör en dressing på kokosyoghurt, kokosaminos, äppelcidervinäger, vitlök, ingefära och lime. Undvik fröbaserade ingredienser (tahini, sesam, chili, soja)

Kommentarer


HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page