Därför ska du inte blanda banan och bär i en smoothie
- Ulrika H. Andersson

- 2 jan. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 3 jan.
Jag vet att många gillar att ha banan och bär i sina smoothies, men en ny studie visar att bananer har ett enzym i sig som kallas polyfenoloxidas som bryter ner polyfenoler i bär. Om vi blandar bär och banan i en smoothie så får vi inte ut maximalt av polyfenolerna från bären, då stor del av dessa bryts ned av oxidaset. Så för att maxa upptaget av dessa så kan vi dela upp intagen av dessa vid separata tillfällen. Då får vi i oss alla nyttiga polyfenoler som finns i bären. Den här kunskapen hjälper oss att maximera näringen i vår kost!

Polyfenoloxidas i banan påverkar flavonoler i bär
Bananer är en populär ingrediens i bärsmoothies eftersom den gör smoothien extra söt och krämig. En ny studie visar dock att det inte är någon bra idé att blanda bananer och bär om man vill maximera flavanolintaget.
Studien visade att nivån av flavanoler i en smoothie minskar när flavonolrika livsmedel blandas med bananer. Kombinationen skapar en reaktion mellan flavanoler i bär och ett enzym i bananer som kallas polyfenoloxidas (PPO). PPO är samma enzym som gör att frukter blir bruna när de utsätts för syre – Precis som vi kan se ett skivat äpple eller päron som legat framme ett tag.
Bär är en bra källa till flavan-3-ol, en undertyp av flavonoid som har många hälsofördelar. Förutom innehållet av flavonoider är bär även en bra källa till vitaminer, fibrer och antioxidanter.
Min egen åsikt:
Att äta bananer och flavonolrika livsmedel som bär vid olika tillfällen är ett riktigt biohacking tips för den som vill maximera sitt näringsupptag.
Jag tycker ändå att man inte ska lägga så stort fokus på detta. Det är ju fortfarande väldigt nyttigt och dessutom mycket gott med en smoothie som innehåller både banan och blåbär. Äter man en välbalanserad kost med en variation av bär, frukter och grönsaker så tycker inte jag att detta är något att lägga så stor fokus på, om du inte av någon anledning vill maximera ditt intag av polyfenoler. Men det visar ändå hur vi kan kombinera kosten på olika sätt för att maxa vårt näringsintag.
Mer om bananer här
Studie:
"Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study" by Javier I. Ottaviani, *a Jodi L. Ensunsa, b Reedmond Y. Fong,b Jennifer Kimball,b Valentina Medici,c Gunter G. C. Kuhnle, d Alan Crozier, be Hagen Schroetera and Catherine Kwik-Uribea . Food and function issue 18, 2023.



Kommentarer