Väljer du fet eller light produkter?
- Ulrika H. Andersson

- 2 okt.
- 1 min läsning

Att välja naturligt fullfeta mejeriprodukter handlar för mig om att äta en näringstät, naturlig mat som gör gott för både kropp och knopp . Naturligt fullfeta livsmedel är ofta mindre processade och innehåller inget tillsatt socker eller konstgjorda tillsatser.
Fett ger en längre mättnadskänsla, vilket kan minska småätande.
Vitamin A, D, E och K behöver fett för att kunna tas upp i kroppen
Stabilare blodsocker vid måltider
Bidra till hormonell balans eftersom fett, särskilt kolesterol och vissa fettsyror är byggstenar för hormonproduktion.
Naturlig smak och textur. -Godare helt enkelt
I många light- och 0 %-produkter används högpastöriserad mjölk för att öka hållbarheten, men eftersom fettet saknas behöver man ofta tillsätta andra ingredienser som mjölkprotein, stärkelse eller stabiliseringsmedel för att efterlikna den krämiga känslan. Högpastörisering innebär högre värmebehandling än vanlig pastörisering. Det förlänger hållbarheten, men kan också minska känsliga näringsämnen som B12 och Folat, och inaktivera enzymer samt ta bort probiotiska bakterier. De brukar ibland tillsättas efteråt. Eftersom vissa näringsämnen försvinner i processen och fettet som behövs för upptag saknas så vitaminberikas många lightprodukter i efterhand
Intressant nog kan vissa light-varianter ha högre proteininnehåll per 100 g – men det beror på att fettet ersatts med extra mjölkprotein.



Kommentarer