Körsbär
- Ulrika H. Andersson
- 19 juli 2023
- 1 min läsning
Uppdaterat: 30 dec. 2023
En bra grundregel är att försöka välja närodlat, ekologiskt och säsongsanpassat, och nu i slutet av Juli är det hög tid för körsbär här i Sverige.
Proppfulla med vitaminer och antioxidanter men även melatonin, vårt sömnhormon.

Körsbär innehåller bla:
Vitamin A, C, E och Folat (B9)
Betakaroten (förstadie till vitamin A)
Mineraler som Magnesium, Kalcium, Kalium och Fosfor
Quercetin och Polyfenoler
Melatonin
Vissa kan uppleva att man får ont i magen av körsbär. Varför?
Körsbär innehåller fruktsocker (fruktos) och precis som andra kolhydrater kan det störa mag- och tarmsystemet hos känsliga personer.
En studie som publicerades i European Journal of Nutrition såg man att körsbärsjuice kan förbättra melatoninnivåerna och där med vår sömn.
En studie som publicerades i American Journal of Therapeutics, visade att körsbärsjuice kan hjälpa mot insomningsbesvär och förbättra sömnkvaliteten.
Studier på långdistanslöpare visar att körsbärsjuice kan lindra inflammation och minska träningsvärk efter ett pass.
En studie om körsbär och gikt:
Tips:
Man kan torka körsbär och använda till granola eller snacks
Kärna ur dem & dela dem på hälften
Lägg dem på en bakplåt. Ställ sedan plåten i ugnen på 75°C i ca 16 timmar beroende på ugn.
Förvaras i en lufttät burk
Näringsinnehåll från Livsmedelsverket här
Comments