Kan vitamin D vara en viktig del i skydd mot demens?
- Ulrika H. Andersson

- 20 okt.
- 1 min läsning

Visste du att D-vitamin är en av de mest grundläggande näringsämnena för både kropp och hjärna. Trots det går många omkring med brist – speciellt under vinterhalvåret.
Låga nivåer av D-vitamin är exempel kopplat till:
▪️ Ökad risk för demens och Alzheimers
▪️ Sämre minne och fokus
▪️ Depression och ångest
▪️ Inflammation i hjärnan
En stor studie med 12 388 deltagare tittade på sambandet mellan D-vitamintillskott och demens. Deltagarna var i snitt 71 år gamla och demensfria vid studiestart. Man såg att personer som tog D-vitamin hade 40 % lägre risk att utveckla demens jämfört med dem som inte tog tillskott. Detta är en observationsstudie och inte en randomiserad studie vilket innebär att resultaten visar samband, inte bevisad orsak. Men eftersom D‑vitaminet har en påverkan på inflammation, nervcellsfunktion och immunförsvar så stödjer studien hypotesen att optimala D‑vitaminnivåer kan vara en del i ett långsiktigt förebyggande arbetet mot kognitiv nedgång.
Vad kan vi göra?
Tillbringa 15–20 minuter utomhus dagligen på sommaren men undvik perioder med hög solstyrka.
Ät fet fisk som lax, makrill, sardiner eller öring. ett par gånger per vecka.
Lägg till äggulor, svamp i dina måltider.
Ta tillskott på 1 000–3 000 IE/dag (okt–mars, eller året runt om du har högre behov)
Har du koll på din D-vitaminnivå?
Referenser:
Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård utan bara i informerande syfte. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.



Kommentarer