Indisk lammgryta -näringstät, antiinflammatorisk och smakrik. Paleo. (4 portioner)
- Ulrika H. Andersson 
- för 6 dagar sedan
- 1 min läsning

Ingredienser:
- 700 gram grytbitar av lamm 
- 1 finhackad gul lök 
- 3 finhackade vitlöksklyftor 
- 1 msk färsk riven ingefära 
- 2 msk kokosolja 
- 400 ml kokosmjölk 
- 400 gram krossade tomater 
- 1 dl vatten 
- 1 msk tomatpuré 
- 1 tsk garam masala 
- 1 tsk spiskummin 
- 1 tsk gurkmeja 
- 1/2 tsk mald koriander 
- 1/2 tsk chilipulver 
- salt och svartpeppar efter smak 
- Färsk koriander till garnering 
Tillagning;
- Hetta upp oljan i en gryta 
- Lägg i grytbitarna och bryn tills de får färg. Lyft ur och ställ åt sidan 
- Fräs lök, ingefära och vitlök i samma gryta 
- Tillsätt kryddor och tomatpuré och fräs ytterligare i ca 30 sekunder 
- Lägg tillbaka köttet 
- Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och vatten 
- Rör om och låt koka upp 
- Sänk värmen och låt småputtra 1,5-2 timmar 
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili för mer hetta 
Vid servering: Toppa med färsk koriander och servera med naanbröd och eventuellt ris.
Recept på glutenfritt Naanbröd hittar du här
Hälsofördelar:
Denna lammgryta är fullproppad med näringstäta råvaror och antiinflammatoriska kryddor. En smakrik, värmande rätt som stärker kroppen inifrån.
Lamm – rikt på protein, järn & B12 – viktiga för energi och hjärnhälsa
Vitlök & ingefära – naturligt antiinflammatoriska & immunstärkande
Kokosmjölk & kokosolja – ger snabb energi och gynnar tarmhälsa
Tomat – rik på antioxidanter som lykopen
Gurkmeja, spiskummin & koriander – kryddor med läkande kraft
Färsk koriander – stödjer avgiftning & är rik på vitaminer
Anpassa till din kosthållning:
Keto/LCHF: Servera med blomkålsris eller smörstekt vitkål
AIP: Uteslut tomat, chili, spiskummin och koriander och byt ut mot mildare kryddor som ingefära, gurkmeja, kanel och mynta– Servera med t.ex. kokt pumpa, blomkålspuré eller grönsaksnudlar



Kommentarer