Indisk lammgryta -näringstät, antiinflammatorisk och smakrik. Paleo. (4 portioner)
- Ulrika H. Andersson

- 22 okt.
- 2 min läsning
Uppdaterat: 31 okt.

Ingredienser:
700 gram grytbitar av lamm
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
2 msk kokosolja
400 ml kokosmjölk
400 gram krossade tomater
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk chilipulver
salt och svartpeppar efter smak
Färsk koriander till garnering
Tillagning;
Hetta upp oljan i en gryta
Lägg i grytbitarna och bryn tills de får färg. Lyft ur och ställ åt sidan
Fräs lök, ingefära och vitlök i samma gryta
Tillsätt kryddor och tomatpuré och fräs ytterligare i ca 30 sekunder
Lägg tillbaka köttet
Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och vatten
Rör om och låt koka upp
Sänk värmen och låt småputtra 1,5-2 timmar
Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili för mer hetta
Vid servering: Toppa med färsk koriander och servera med naanbröd och eventuellt ris.
Recept på glutenfritt Naanbröd med bakpulver hittar du här
Recept på glutenfritt Naanbröd med jäst hittar du här
Hälsofördelar:
Denna lammgryta är fullproppad med näringstäta råvaror och antiinflammatoriska kryddor. En smakrik, värmande rätt som stärker kroppen inifrån.
Lamm – rikt på protein, järn & B12 – viktiga för energi och hjärnhälsa
Vitlök & ingefära – naturligt antiinflammatoriska & immunstärkande
Kokosmjölk & kokosolja – ger snabb energi och gynnar tarmhälsa
Tomat – rik på antioxidanter som lykopen
Gurkmeja, spiskummin & koriander – kryddor med läkande kraft
Färsk koriander – stödjer avgiftning & är rik på vitaminer
Anpassa till din kosthållning:
Keto/LCHF: Servera med blomkålsris eller smörstekt vitkål
AIP: Uteslut tomat, chili, spiskummin och koriander och byt ut mot mildare kryddor som ingefära, gurkmeja, kanel och mynta– Servera med t.ex. kokt pumpa, blomkålspuré eller grönsaksnudlar



Kommentarer