top of page

Hur ska vi tänka kring fisken vi äter?

Att äta fisk är nyttigt för oss, men här måste vi ha koll på var den är fångad! Här finns det mycket att skriva om, men detta inlägg gäller bara fisk från våra svenska vatten.

ree

Visste du att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och att miljögifterna i svensk insjöfisk överlag är betydligt högre än i fisk från havet?

Fisk från vissa svenska vatten innehåller höga halter av miljögifter. Exempel på två gifter är Dioxin och PCB. Det är gifter som våra kroppar har svårt att bryta ner och som kan lagras i kroppen hela livet.

Läs mer om Dioxin här

Läs mer om PCB här

här skriver Livsmedelsverket

I fisk från samtliga vatten ligger halterna över EU:s gränsvärde, i vissa sjöar är halterna så höga att de tangerar gränsvärdet för maximalt innehåll i matfisk!

Föroreningarna består av farliga kemikalier, läkemedelsrester, bekämpningsmedel och plaster mm.



ree

I Östersjön innehåller feta fiskar som lax, öring och och strömming höga halter av dioxin som till stor del kommer från tidigare industriella utsläpp men även från felaktig förbränning av sopor och fortsatta industriella utsläpp.

ree

I många av Sveriges sjöar innehåller de större fiskarna som gädda, lake, abborre och gös höga halter av kvicksilver. Halten varierar beroende på var fisken är fångad, men magra humussjöar i skogsmark har ofta högre halter av kvicksilver. Det är dels genom industriella utsläpp, men studier visar att kvicksilver urlakas genom olika skogsbruksåtgärder och att skogsbruket idag starkt bidrar till att kvicksilver ansamlas i fisk.

Om du äter gädda, lake, abborre eller gös oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk samt att äta små/medelstora fiskar.

här skriver Livsmedelsverket


I Vänern och Vättern har man i feta fiskar som insjööring, insjölax och vätternröding hittat höga halter av dioxin, även i sik från vänern.

Så här skriver Livsmedelsverket:


Lax:

Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern, och all lax som fångats i älvarna kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn, unga, gravida, eller den som vill bli gravid i framtiden äta den här fisken högst 2–3 gånger per år. Övriga personer kan äta den en gång i veckan.

Den lax som säljs i matbutiken är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön. Odlade laxfiskar innehåller lägre halter miljöföroreningar, även om de odlats i Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Men läs alltid på förpackningen, eller fråga i butiken, var fisken kommer ifrån.


Men jag tycker också att man ska fråga sig vad de odlade fiskarna är uppfödda på för sorts föda och hur det i sin tur påverkar oss. Fisk äter ju i sin normala miljö mindre fiskar och alger, men i odlingarna föds de upp på kraftfoder. Hur blir deras näringsinnehåll då?

Jag tänker speciellt på mängden D-vitamin och Omega-3 i de odlade fiskarna när de äter kraftfoder istället för småfisk?



Källor:

Livsmedelsverket

Sportfiskarna.se

Sveriges vattenmiljö

Naturskyddsföreningen


Kommentarer


HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page