Kycklingbuljong
- Ulrika H. Andersson
- 23 feb. 2023
- 2 min läsning
Uppdaterat: 29 jan.
Kycklingbuljong är så enkelt att göra själv! Den sköter sig själv i ugnen, och blir så mustig och fin i smaken. Man kan variera med vilka kryddor och rotfrukter man har hemma.
Jag köper ofta en hel ekologisk kyckling och passar då på att göra buljong. Jag gör två olika varianter. Ibland styckar jag upp den innan och gör buljong på bara skrovet, ibland som i detta recept använder jag hela kycklingen och låter köttet tillagas samtidigt, och spar undan det till en senare måltid.

Ingredienser:
1 st hel ekologisk kyckling
2 st gula lökar
3 morötter
Ev. övriga rotfrukter
2 vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära
1 bit färsk gurkmeja
2 st lagerblad
några hela vitpepparkorn
lite salt
variation av örter
Tillagning:
Lägg den hela kycklingen i en gjutjärnsgryta
Dela lök, morötter och ev. övriga rotfrukter i bitar och tillsätt dem tillsammans med övriga ingredienser.
Häll över vatten. För att få en krispig yta på skinnet häller du på vatten tills lite mer än halva kycklingen är täckt. Gör du på skrovet så kan du täcka hela kycklingskrovet med vatten.
In i ugn på 120 grader över natten så har du middagen klar tills nästa dag eller låt den stå i ugnen över dagen tills kycklingen är färdig.
En hel kyckling som tillagas på detta vis räcker till en massa måltider. Förutom alla tillagade kycklingdelar så brukar det bli 4 matlådor med ren buljong som är perfekt att frysa in. En del av buljongen kan man göra buljongtärningar av genom att frysa in i iskubslådor.
Den är jättegod att dricka bara som den är (Läkande för mage och tarm), Använda som bas till en god soppa eller använda som buljong i en god risotto.
Hälsofördelar:
Rik på mineraler och aminosyror
Läkande för mage och tarm
Bra källa till kollagen
Comments