Kåldolmar med kokt potatis & lingon. Här har jag uteslutit ris som brukar finnas med i orginalrecept. Blir minst lika gott. Fritt från gluten.
- Ulrika H. Andersson

- 21 okt.
- 1 min läsning

Ingredienser:
500 gram köttfärs
1 vitkålshuvud
2 ägg
1 gul lök
Salt & peppar
4 dl spad från vitkålsvattnet
Tillagning:
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Under tiden:
Hacka och stek löken mjuk
Blanda ihop lök, köttfärs, ägg, salt, peppar – och ställ åt sidan
När vattnet kokar, lägg i vitkålshuvudet några minuter tills bladen mjuknar.
Dra loss ca 12 blad (spara resten till exempelvis kålpudding).
Spara 4 dl av spadet och blanda ner i köttfärssmeten.
Fördela färsen i bladen, rulla ihop till dolmar och lägg tätt i en ugnsform.
Tillaga i ugnen på 200°C i 30–40 minuter.
Servera med kokt potatis, lingon och en fräsch sallad (ev med valfri sås)
Hälsofördelar:
Vitkål – fiberrik, rik på C-vitamin och svavelämnen som stödjer avgiftning och tarmhälsa
Köttfärs – källa till järn, zink och protein som stödjer muskelmassa och immunfunktion
Ägg – innehåller alla essentiella aminosyror, samt D-vitamin, B12 och kolin – viktigt för hjärnan
Lök – rik på antioxidanter (quercetin) och prebiotiska fibrer för tarmfloran
Lingon – fulla av polyfenoler och har en antiinflammatorisk effekt
Anpassa till din kosthållning:
LCHF/Keto: Ta bort potatis och ev mer fett (smör/olivolja) Ersätt med riven blomkål
Paleo: Ingen mejeri eller potatis. Ersätt med sötpotatis eller palsternacka
Antiinflammatorisk: Ersätt potatis med rotfrukter
AIP: Ta bort ägg och ev. lök. Ersätt potatis mot sötpotatis eller palsternacka



Kommentarer