Ghee
- Ulrika H. Andersson

- 29 apr. 2022
- 1 min läsning
Uppdaterat: 5 apr. 2024
Ghee är rent smörfett d.v.s 100% klarnat smör. Vid tillverkning av ghee tar man bort mjölkproteinet och mjölksockret. När man smälter smör på låg värme separeras proteinerna från fettet och vattnet dunstar bort. Kvar blir nu ett klarnat smör. Fritt från laktos och mjölkprotein (kasein). Ghee kan dock innehålla spår av laktos och mjölkprotein.
Man kan köpa Ghee i butik, men det är superenkelt och mycket godare att göra själv. Här kommer ett enkelt recept!
Ghee är jättebra att steka i, tål höga temperaturer och kan användas som vilket matfett som helst i all matlagning, utan att näringssammansättningen försämras. Ghee har en jättegod nötig smörsmak. Den är väldigt god som den är, men även god som bas till ett vitlök alt. kryddsmör. Det är även gott att använda på en bit kött eller fisk.
Ingredienser:
500g smör
Tillagning:
Smält 500 gram smör i en kastrull på låg temperatur i ca 60 min. Rör inte.
Ta bort det vita skummet som lägger sig på ytan. (innehåller mjölkproteiner)
Smöret är klarnat när allt vatten dunstat av, och de bruna resterna (mjölkprotein) sjunkit till botten. Det är klart när det slutat bubbla.
Sila av i silduk och häll i väl rengjorda glasburkar. Låt bottensatsen vara kvar i kastrullen. Förvara i kylen.









Kommentarer