top of page

Allt du behöver veta om sulforafan

Uppdaterad 2025-01-06

Sulforafan är en antioxidant som finns i korsblommiga grönsaker som kål, men vi hittar extra mycket i brysselkål och broccoli.
Sulforafan aktiverar en genetisk väg som reglerar över 200 gener bland annat kroppens avgiftningsgener, antioxidantgener och antiinflammatoriska gener. 

Att lägga till sulforafanrika livsmedel  kan öka vår avgiftning och hjälpa oss med nedbrytning och elimineringen av skadliga kemikalier genom att öka kroppens detoxvägar.  Sulforafan hjälper till med kroppens naturliga avgiftning av hormonstörande kemikalier ex. mikroplaster, som BPA, Bisfenoler och Ftalater och stödjer fas-2 östrogenavgiftningen. Sulforafan har visat sig öka aktiviteten hos kritiska fas 2-avgiftningsenzymer och denna avgiftningsprocess är särskilt avgörande för östrogenbalansen(7)

Sulforafaner stimulerar leveravgiftningsenzymer, hämmar enzymer som aktiverar cancerframkallande ämnen och stimulerar enzymer som tar bort cancerframkallande ämnen.(1)

Studier visar att  ett högt intag av korsblommiga grönsaker, särskilt kål, kan ha potential att bekämpa olika sjukdomar inlkusive cancer.( 2. 3. )

Några fler fördelar med Sulforafan:

  •  Minskar inflammation eftersom sulforafan neutraliserar toxiner, det lugnar också inflammation i din kropp

  •  Neutraliserar gifter

  •  Skyddar DNA 

  •  Kan sänka tumörtillväxt

  • Anticanceregenskaper

  • Förstöra bröstcancerstamceller (4)

  • Främjar hjärthälsa

  • Hormonell obalans

Livsmedel som innehåller Sulforafan:

  • Brysselkål​

  • Broccoli

  • kål 

  • BroccoligroddarSulforafan, som finns i broccoligroddar är 100 gånger högre än hos mogen broccoli.

Tips:

En lite mindre studie visade att när man åt kokt broccoli tillsammans med 1 gram senapspulver så ökade biotillgängligheten av sulforafan mer än fyra gånger jämfört med att äta endast kokt broccoli. (5)  Om man hackar broccoli och sulforafanrika grönsaker och låter dessa vila 30-45 min innan tillagning så får man ut mer sulforofan.

Viktigt att tänka på:

Kosttillskott är starkare än de korsblommiga grönsaker du skulle använda i matlagning. Växter som ingår i kosttillskott har i många fall använts traditionellt i huskurer och beredningar. Skillnaden mellan de kosttillskott som säljs i dag och  livsmedel i  traditionell användning är att koncentrationen ofta är mycket högre i kosttillskott. Om du har medicinska problem eller tar läkemedel så ska du alltid rådgöra med din vårdgivare innan du supplementerar med kosttillskott.

Referenser​

1.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3092636/

2. https://pages.jh.edu/jhumag/0408web/talalay.html.

​3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1549603/

​4. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2862133/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29806738/ 

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31155953/.

​7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5928523/

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

​​​​​​​​

HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page