
Allt du behöver veta om oxalater
Uppdaterad 2024-11-21
Vi har alla olika biokemi så även om ett visst livsmedel är hälsosamt för en person kan det orsaka hälsoproblem hos andra. Mat med höga oxalater är ett sådant livsmedel.
Oxalater är naturligt förekommande föreningar som vi har naturligt i oss men som även finns i växter för att skydda växterna mot angripare. Några av de vanligaste oxalaterna i mat hittar vi i olika mängd i frukt, grönsaker, nötter och frön. Även om oxalater inte orsakar problem för de flesta människor, kan oxalater och oxalatintolerans leda till kroniska inflammationer och symtom hos vissa människor. En kropp med tillräckligt med oxalatnedbrytande bakterier utan andra hälsoproblem som bidrar till dålig oxalatmetabolism bör klara mat med hög oxalathalt.
Vilka ska undvika eller minska ner på oxalater?
-
Personer som har problem med njurarna och nedsatt njurfunktion eller har benägenhet att bilda njursten bör minska ner eller helt undvika Oxalater.
Tecken och symtom på dålig oxalatmetabolism kan ex ligga bakom:
-
Inflammation i leder som orsakar muskelstelhet och värk.
-
Njursten
-
Urinvägproblem
-
Magproblem
-
Vitamin- eller mineralbrist
-
Histaminintoleranser
-
Autoimmuna problem
-
Diffus smärta och värk utan uppenbar orsak
-
Sömnproblem
Om man tror att oxalater kan vara ett problem kan man prova att minska ner kost med stort innehåll av oxalater i tre veckor för att se om man får någon förbättring.. Man behöver inte alltid utesluta för det finns studier som visar att om man äter en kost med mer kalcium så kan det hjälpa utsöndringen av oxalater. Oxalat och kalcium binder samman, vilket kan hjälpa till att förhindra att de bildar njursten. Därför rekommenderas det att koppla ihop oxalatmat med livsmedel som innehåller mycket kalcium.
I vilka livsmedel hittar vi oxalater?
-
Frukt innehåller i allmänhet lägre oxalater men hallon och citrusfrukter, speciellt grapefrukt innehåller höga halter.
-
När det gäller grönsaker är rödbetor, oliver, spenat, kålrot och rabarber de med höga oxalathalter.
-
Spannmål som havregryn, fullkornsvete, brunt ris, sojamjöl, bovete och couscous, innehåller mycket oxalater. Även tofu, soja är höga i oxalater samt mandel och de flesta andra nötter.
Att äta en kost med låg oxalat kan hjälpa om du har problem med dålig oxalatmetabolism eller höga oxalatnivåer. Minska eller undvik livsmedel med hög oxalathalt under en period och fokusera på livsmedel med låg oxalathalt. Många får i sig väldigt stora mängder oxalater genom ex gröna smoothies med ex spenat och mandelmjölk som bas. Men även mineralbrist som brist på kalcium, magnesium och järn kan göra så att oxalater inte binds upp och förs ut ur kroppen som de ska.
Korsblommiga grönsaker eller bladgrönsaker ska ätas tillagade eftersom matlagning kan hjälpa till att bryta ner oxalater. Att ex. ånga spenat minskar nivåerna av oxalsyra med 30% och att koka spenat minskar nivåerna av oxalsyra till cirka 50%.
Blötläggning av nötter, frön och bönor kan också hjälpa till att ta bort oxalater.
Viktigt att tänka på:
Om man har problem med oxalater och ändrar kosten för snabbt kan detta resultera i Oxalatdumpning. Enkelt förklarat så "dumpar" cellerna oxalat från kroppen och om detta händer för snabbt kan man uppleva symtom som ex nässelfeber, humörförändring, sjukdomskänsla mm.
För att undvika detta kan man minska oxalatintaget försiktigt med 10 till 20 procent på en vecka.
Kan man mäta oxalater i något test?
Man kan mäta oxalater i urin. Organix (Organic Acids ) är ett av testen som har markörer för oxalater i urinen.
Referenser:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4708574/
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf048128d
Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård utan bara i informerande syfte. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.





