top of page
Brasilianska nötter

Allt du behöver veta om Omega-6

Uppdaterad 2025-04-03

Omega-6 fettsyror upplevs för många som något dåligt och något som vi ska undvika, men i lagom mängd och från rätt källor har de en viktig roll för många funktioner i vår kropp och de är viktiga för hälsan under hela vår livsläng. Vi kan inte tillverka Omega-6 på egen hand, utan vi måste få i oss det via kosten vi äter. Men Omega-6  ska vi inte ha för mycket av (1). Tyvärr är moderna dieter ofta obalanserade med för mycket Omega-6 och för lite Omega-3, vilket  leder till  inflammation och sjukdom.
 

Omega-6-fettsyror finns i vegetabiliska oljor, nötter och frön. Kroppen behöver fettsyror, så kallade essentiella fettsyror. En hälsosam kost är kroppens främsta källa till Omega-6-fettsyror. Våra kroppar består av triljoner celler, och varje cellmembran kräver både Omega-3 och Omega-6 i rätt balans för att stödja viktiga processer i våra kroppar inklusive inflammation, hjärnans funktion och hjärt -och kärlhälsa. Medan båda typerna av fettsyror är essentiella, innehåller vår västerländska kost vanligtvis ett överskott av Omega-6-fettsyror som kan störa denna balans. Att konsumera mer omega-3-fettsyror kan hjälpa till att återställa denna balans och därmed minska risken för inflammation och sjukdomar.

Studier har inte visat en ökad risk för hjärtsjukdomar kopplade till Omega-6-fettsyror(2). Forskningsresultat tyder faktiskt på att omega-6-fettsyror kan minska risken för hjärtsjukdom eller stroke i rätt mängd och från rätt källa.

Omega-6 är en fleromättad fettsyra som räknas som essentiell och viktig för att vi ska må bra. Eftersom kroppen inte kan producera den på egen hand behöver vi få i oss den från kosten.


 


 

Varför är Omega-6 viktigt?

 

  • Bygger och reparerar celler

  • Centralt för kroppens inflammationsförsvar och smärtsignalering (GLA*)

  • Hjälper immunförsvaret att fungerar

  • Bidrar till kognitiv utveckling hos barn

  • Bra för huden (GLA*)

  • Proteinsyntes i musklerna (Arakidonsyra)

  • Centralt för blodets koaguleringsförmåga

  • Reglerar blodtrycket (GLA*)

  • Hjälper barns tillväxt

De flesta Omega-6-oljor man konsumerar kommer i form av linolsyra (LA) som finns i vegetabiliska oljor. Kroppen omvandlar LA till gamma-linolensyra (GLA*), eller nattljusolja, som det ofta kallas och bryter sedan ner det ytterligare till Arakidonsyra (AA). Det är AA som är ansvarig för de proinflammatoriska egenskaperna hos Omega-6 PUFA,



 

Hur får vi en obalans mellan Omega-3 och Omega-6?

Sedan 1900-talet har våra kostvanor ändrats till en kosthållning med mycket halvfabrikat och ultraprocessad mat vilket innehåller dolda källor till Omega-6. Ofta skrivs det vegetabilisk olja i innehållsförteckningen och dessa brukar vara billiga vegetabiliska oljor som till exempel solrosolja, majsolja, druvkärneolja och sojaolja. 

Detta betyder inte att man ska utesluta Omega-6 helt och hållet, men det är viktigt att ha en bra balans mellan Omega-3 och Omega-6. Det får man genom att minimera intaget av "dåliga" Omega-6 och fokusera på bra källor med hälsosamma fetter, för en hälsosam kost är kroppens främsta källa till Omega-6-fettsyror. Att välja omega-6 från de hälsosammare och mer näringsrika alternativen som till exempel nötter till mellanmål eller lite frön på yoghurten är enkla sätt att få i oss Omega-6 på ett hälsosamt sätt.

Livsmedel som innehåller Omega-6

  • Majsolja

  • Solrosolja

  • Sesamfröolja

  • Sojaolja

  • Jordnötsolja

​    Bra källor:

  •  Rapsolja i lagom mängd

  • Valnötter 

  • Paranötter 

  • Frön 


Hur mäter man Omega-6?

Det är bra att ha koll på sina Omega-3/Omega-6 nivåer. Balansen mellan Omega-3 och Omega-6 fettsyror i kosten är avgörande för att bibehålla optimal hälsa.

Man kan enkelt mäta sin Omega-3/Omega-6 status med ett fettsyreprofil-test. Det är ett bra sätt att se om den kosthållning och det upptag man har idag räcker.

För att allt ska vara tryggt, bra och med absoluta högsta nivå så erbjuder jag mina klienter tester via Arctic Med. Testet är ett enkelt fingerstickstest som man gör hemma. Det skickas sedan för analys till det branschledande laboratoriet OmegaQuant  som uppfyller de högsta kriterierna för fettsyraprofillabb. Av de klienter jag testar så är det alldeles för många som inte uppfyller de nivåer som vi behöver för en optimal hälsa.

Relevanta studier:

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/

2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30019765/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=harris+ws

​    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32307197/

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30971107/

    https://lakartidningen.se/endast-pa-webben/2008/11/obalans-mellan-omega-6-och-omega-3-hotar-halsan/

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

HÄLSOKLUBB

Följ oss på sociala medier

  • Twitter - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.

© HÄLSOKLUBB – All rights reserved 2025

bottom of page