
Skillnad på varm kokt potatis och kall
Visste du att kall kokt potatis är nyttigare än varm kokt potatis? Det är faktiskt stor skillnad på att äta en kall kokt potatis mot en varm kokt. Kall kokt potatis innehåller resistent stärkelse som ökar tillväxten av nyttiga tarmbakterier som är bra för immunförsvaret, men ger dig även ett lägre blodsocker.
Potatis är superbra mat, både som kokt och ugnsbakad. Att äta potatis ger en väldigt bra mättnadskänsla och du blir inte hungrig lika fort eller sugen på att småäta något. Ät den helst med skal för där finns en stor del av fibrer och vitaminer.
Potatis innehåller C-vitamin, vitamin B6, kalium, och kostfibrer. Vissa potatissorter, till exempel färskpotatis är även källa till folat.
Tips! Koka upp en större sats potatis när du ändå är i farten. Den kan du ha i kylskåpet ett par dagar. Gör en kall fransk potatissallad, eller varför inte ugnsbaka kalla delade potatisar med lite olja och kryddor, supergott. Tips på recept finns under fliken recept.