
Kanel: En antiinflammatorisk superkrydda i matlagning och bakning
Uppdaterad 2024-12-16
Kanel är en av de äldsta kända kryddorna och kommer från barken på kanelträdet. Kanel är antiinflammatorisk (1), fullproppad med antioxidanter (2,3) och bakterie- och svampdödande (4). Kryddan är bra för vår tarmhälsa och vår matsmältning samt även för blodsocker(5,6), totalkolesterol, triglyceridnivåer(7) och blodtryck.
Det är viktigt att man väljer ceylonkanel som även kallas för äkta kanel. Den man oftast hittar i butik är Kassiakanel, men den innehåller höga halter av ett gift som heter Kumarin* som kan vara påfrestande för vår lever. Viktigt att tänka på om man använder kanel ofta i bakning eller matlagning.
Att använda Kanel i matlagning är i allmänhet säkert och ger många hälsofördelar.
En normal användning av kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Om man regelbundet och under längre tid får i sig mycket kumarin kan det skada levern.
(Källa: Livsmedelsverket)
Viktigt att tänka på:
En överanvändning av kanel och tillskott kan potentiellt leda till hälsoproblem som leverskador.
*Kumarin är ett smak/doftämne som finns naturligt i kanel. Mängden Kumarin kan variera beroende på vilken kanelsort man använder. Kumarin kan vara skadligt för levern om det intas i mycket stora mängder under en längre tid.
Referenser:
-
1) Lee SH, Lee SY, Son DJ, et al. Hämmande effekt av 2'-hydroxikanelmaldehyd på kväveoxidproduktion genom hämning av NF-kappa B-aktivering i RAW 264.7-celler. Biochem Pharmacol. 1 mars 2005;69(5):791-799.
-
2) Kim SH, Hyun SH, Choung SY. Antioxidativa effekter av Cinnamomi Cassiae och Rhodiola rosea extrakt i levern hos diabetiska möss. Biofaktorer. 2006;26(3):209-219.
-
3) Lin CC, Wu SJ, Chang CH, et al. Antioxidantaktivitet hos Cinnamomum cassia . Phytother Res. Aug 2003;17(7):726-730.
-
4) Shahverdi AR, Monsef-Esfahani HR, Tavasoli F, et al. Trans-cinnamaldehyd från Cinnamomum zeylanicum bark eterisk olja minskar klindamycinresistensen hos Clostridium difficile in vitro. J Food Sci. Jan 2007;72(1):S055-058.
-
5) Blevins SM, Leyva MJ, Brown J, et al. Effekt av kanel på glukos- och lipidnivåer vid icke insulinberoende typ 2-diabetes. Diabetesvård. Sep 2007;30(9):2236-2237.
-
6) Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, et al. Kanel förbättrar glukos och lipider hos personer med typ 2-diabetes. Diabetesvård. Dec 2003;26(12):3215-3218.
7) Maierean SM, Serban MC, Sahebkar A, et al. Effekterna av kaneltillskott på blodlipidkoncentrationer: En systematisk översikt och metaanalys. J ClinLipidol. 2017 Nov - Dec;11(6):1393-1406.
Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.