
Gurkmeja: En antiinflammatorisk superkrydda i matlagning
Uppdaterad 2024-12-16
Gurkmeja har använts länge inom traditionell Ayurvedisk medicin för många hälsoproblem, bl.a för dess kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper, förbättra matsmältningen och att stödja hjärnans hälsa. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja är kurkumin som är en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler från skador. Studier visar att gurkmeja kan hjälpa till att bekämpa infektioner och vissa cancerformer, minska inflammation och behandla matsmältningsproblem.
Gurkmeja är en viktig ingrediens i curry, en kryddblandning som ofta används i Indien och det sydasiatiska köket. När man har gurkmeja i sin matlagning kan man med fördel även krydda med lite svartpeppar. Svartpeppar innehåller Piperin som förbättrar upptaget av kurkumin med 2000% ! Kurkumin är också ett fettlösligt ämne, vilket innebär att det löser sig bättre i fett än i vatten. Genom att kombinera Kurkumin med hälsosamma fetter som olivolja, avokado- eller kokosolja, kan du optimera upptaget ännu mer.
Här är några av Gurkmejans egenskaper:
-
Antioxidant
-
Motverkar bakterier, mikrober och parasiter
-
Bra för matsmältningen
-
Antiinflammatorisk
-
Blodförtunnande egenskaper
-
Cancerhämmande egenskaper (3)
Att använda gurkmeja i matlagning är i allmänhet säkert och ger många hälsofördelar.
Viktigt att tänka på:
En överanvändning av gurkmeja och tillskott kan potentiellt leda till hälsoproblem som ex. magproblem, njursten eller leverskador.
Det är viktigt att veta att örter och kryddor kan ge biverkningar och interagera med mediciner, kosttillskott, andra örter och kryddor.
Eftersom gurkmeja har en potentiellt blodförtunnande effekt så ska man ha det i åtanke och inte konsumera för stora mängder om man tar mediciner som har blodförtunnande verkan. Gurkmeja kan också ha en påverkan vid gallstensproblematik.
En ny metaanalys såg att kurkumin hjälper till att återställa en hälsosam inflammatorisk balans genom att stödja kroppens naturliga återhämtningsprocesser efter träning. Det förbättrade kroppens antioxidantförsvar för att skydda muskelvävnaden från skador vilket ledde till förbättrat rörelseomfång, mindre obehag och snabbare återhämtning (2)
Referenser:
Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5664031/
2) Daniel Vasile PR, Patricia ML, Marta MS, Laura E. Evaluation of curcumin intake in reducing exercise-induced muscle damage in athletes: a systematic review. J Int Soc Sports Nutr. 2024 Dec;21(1):2434217. doi: 10.1080/15502783.2024.2434217. Epub 2024 Dec 2. PMID: 39623590; PMCID: PMC11616758. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39623590/
3) Yue Guo, Limin Shu, Chengyue Zhang, Zheng-Yuan Su, Ah-Ng Tony Kong, Curcumin inhibits anchorage-independent growth of HT29 human colon cancer cells by targeting epigenetic restoration of the tumor suppressor gene DLEC1,
Biochemical Pharmacology, Volume 94, Issue 2, 2015, Pages 69-78, ISSN 0006-2952,https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006295215000787
NCCIH (2024-12-16), https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
Aggarwal BB, Yuan W, Li S, Gupta SC. Curcuminfri gurkmeja uppvisar antiinflammatoriska och anticanceraktiviteter: Identifiering av nya komponenter i gurkmeja. Mol Nutr Food Res . 2013;57(9):1529-1542.
Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.





