
Allt du behöver veta om antioxidanter
Senast uppdaterad 2024-11-12
Har du koll på vad antioxidanter gör och hur viktiga dom är för oss? Antioxidanter stärker vårt immunförsvar, motverkar inflammation och skyddar våra celler mot oxidativ stress genom att motverka bildning av fria radikaler. Antioxidanterna neutraliserar fria radikaler som kan orsaka skador bl.a på våra celler och vårt DNA, vilket i sin tur kan utveckla sjukdomar som ex cancer.
Forskning har visat att antioxidanter kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska oxidationen av LDL-kolesterol och förbättra blodflödet. (1) Utöver dessa hälsofördelar kan antioxidanter också hjälpa till att skydda huden mot skadliga effekter av UV-strålning och förhindra åldrande av huden. (2) De kan även bidra till att förbättra synen genom att skydda ögats vävnader mot oxidativ stress. (3) I en studie där svenska och Italienska forskar följde 41058 vuxna svenskar under 18 år så kunde man se att antioxidanter kan motverka de processer i hjärnan som orsakar förlust av Dopamin. Speciellt hos de som åt mycket kost rik på vitamin C och E. (4)
Antioxidanter är viktiga för brösthälsa
Antioxidanter är även viktiga för vår brösthälsa. Några av de viktigaste antioxidanterna är vitaminer som C, E och Selen. Man har sett samband med att EGCG som vi hittar i grönt te kan reducera risken att få bröstcancer. Genom att tillföra antioxidantrika livsmedel som bär, nötter, gröna bladgrönsaker och grönt te till vår kost så får vi en naturlig antioxidantsupport för vår brösthälsa.
Källa: Nordic Labs
Antioxidanter i kosten
Antioxidanter får vi i oss genom kosten, men i vilken kost? Det finns många olika livsmedel som är rika på antioxidanter. För att maximera de olika hälsofördelarna kan vi tänka på att äta en varierad kost som innehåller olika typer av antioxidanter. Frukt och grönsaker innehåller höga halter av antioxidanter. Baljväxter, nötter och frön är också bra källor.
Här kommer några exempel på frukt och grönsaker:
-
C-vitamin: Apelsin, broccoli, blomkål, paprika, nypon och jordgubbar
-
E-vitamin: Banan, grönkål, pumpa, spenat och jordnötter
-
Betakaroten: Sötpotatis och morötter
-
Mineraler (ex.´selen och zink): Kött, fisk och skaldjur
Vi har två riktiga superbär i våra svenska skogar. Lingon innehåller antioxidanter som lignaner, polyfenoler och reservatrol. Blåbär innehåller antioxidanter som bl.a flavonoider och antocyaniner. Passa på att ge dig ut i skogen och plocka när det är säsong!
Referenser
-
Giugliano D. Dietary antioxidants for cardiovascular prevention. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2000 Feb;10(1):38-44. PMID: 10812586.
-
Fernández-García E. Skin protection against UV light by dietary antioxidants. Food Funct. 2014 Sep;5(9):1994-2003. doi: 10.1039/c4fo00280f. PMID: 24964816.
-
Choo PP, Woi PJ, Bastion MC, Omar R, Mustapha M, Md Din N. Review of Evidence for the Usage of Antioxidants for Eye Aging. Biomed Res Int. 2022 Oct 3;2022:5810373. doi: 10.1155/2022/5810373. PMID: 36225983; PMCID: PMC9550496.
-
https://nyheter.ki.se/vitaminer-verkar-minska-risken-for-parkinson
Informationen som tillhandahålls på den här sidan är inte avsedd för att ersätta professionell medicinsk rådgivning och sjukvård. Rådgör alltid med din läkare eller hälsocoach innan du gör några större förändringar i din livsstil. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosthållning.





